Bijzonderheden

Twee-wekelijkse lessen zijn altijd op de even weken, mits dit onderling anders is afgesproken.

Vakanties en speciale dagen 2019

De les in de vakanties doorvolgen is in overleg mogelijk.

Zomervakantie
8 juli t/m 2 september

Herfstvakantie
19 oktober t/m 27 oktober

Kerstvakantie
21 december t/m 5 januari 2020

Informatie voor als je kind zangles heeft

De stem is ten opzichte van andere instrumenten een wat abstracter instrument om aan te leren. Het is onderdeel van je lichaam en zit ook nog eens inwendig. Neem bijvoorbeeld de piano, daarop is het duidelijker te visualiseren hoe je bepaalde noten speelt. De stem werkt en ziet in principe in de basis bij iedereen hetzelfde, maar niet iedereen is hetzelfde gebouwd. Een kinderstem is in de groei en ontwikkeling en verandert daarom gedurende de jaren nog vaak van klank. Het bereik en het uithoudingsvermogen van de stem vergroot ook nog gedurende de jaren. Er werken er vele spieren mee bij het vormen van een klank. Net als bij het overmatig en of verkeerd beoefenen van sport, kun je de stem ook overbelasten of blesseren door overmatig en/of verkeerd stemgebruik. In de zangles krijgen kinderen spelenderwijs en soms ook direct oefeningen om de juiste, gezonde techniek aan te leren. Om de intrinsieke motivatie van de leerling te prikkelen laat ik de leerling zelf het liedje kiezen waar we aan gaan werken. Ik geef ze de tip een lijstje met favoriete zangliedjes bij te houden om zo altijd iets achter de hand te hebben. Mocht er geen inspiratie zijn heb ik altijd iets achter de hand of kunnen de leerlingen gebruik maken van de “inspiratielijst”.
Tijdens de lessen staan gezond stemgebruik, algemene muzikale ontwikkeling,ademhaling, timing, tekstinterpretatie, en (podium) presentatie op je eigen niveau en in een vertrouwde en prettige sfeer centraal. In principe werk ik niet met notenschrift, maar dit is wel mogelijk.

Tips

  1. Geef positieve feedback. Zingen (met name voor anderen) kan als spannend worden ervaren. Negatieve feedback kan motivatie en zelfvertrouwen doen afnemen, wat er voor kan zorgen dat iemand niet meer wil zingen. De verbeterpunten worden stapsgewijs in de les behandeld. Positieve feedback bevordert motivatie en zelfvertrouwen.

  2. Push je kinderen niet. Dit werkt vaak averechts en kan stress of zelfs faalangst creeeren. Positieve feedback bevordert de motivatie.

  3. Zing gezellig samen!